Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τα πρόσωπα του ελληνικού τραγουδιού στο θέατρο Badminton

eskenaziΜουσικοί δημιουργοί, στιχουργοί και μυθικοί τραγουδιστές απ’ όλες τις εκφάνσεις του ελληνικού τραγουδιού συναντώνται στη σειρά συναυλιών «Τα Πρόσωπα του Ελληνικού Τραγουδιού» σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Μιχάλη Κουμπιού. Η σειρά συναυλιών είναι αφιερωμένη στην Ρόζα Εσκενάζυ με αφορμή τα 30 χρόνια από τον θάνατο της. 

Μεσάνυχτα στο Παρίσι

midnight-in-paris27 large

Δεν υπάρχει καμία έκπληξη στη διαπίστωση ότι ο Woody παραδίδει με τη νέα του ταινία ένα ακόμα κεφάλαιο στην αυτοβιογραφία του. Το γεγονός όμως ότι σε αυτήν την ηλικία διαλέγει να μειώσει τη επίδειξη ευφυΐας και φαρμακερής ατάκας για χάρη ενός ανόθευτου, ανεπιτήδευτου ρομαντισμού δεν μπορεί παρά να μας αναγκάζει σε βαθιά υπόκλιση. Μα αυτός δεν υπήρξε πάντα ο κινηματογραφικός Allen; Ένας απεγνωσμένος υπαρξιστής φιλόσοφος, καταδικασμένος να προσπαθεί – μάταια, τώρα πια το ξέρουμε αλλά καθόλου δεν μας νοιάζει – να πείσει τον εαυτό του ότι τα παραμύθια μπορούν να γίνουν αληθινά. Στο Midnight in Paris υιοθετεί ένα σκηνοθετικό άγγιγμα ελαφρύ σαν πούπουλο για να εικονογραφήσει την, αγαπημένη του τα τελευταία χρόνια (βλ. Vicky Cristina Barcelona), αντιπαράθεση ανάμεσα στο συμβιβασμό και την αντίδραση, την ασφάλεια και το άσβεστο πάθος.

Ορεινή Κορινθία όπως...Ελβετία

Ο χαρακτηρισμός αυτός που της έχουν δώσει πολλοί για την Ορεινή Κορινθία μοιάζει να επιβεβαιώνεται ήδη από τις αρχές Οκτώβρη. Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στις κορυφές των βουνών και όλα μυρίζουν Χειμώνα. Τι καλύτερο λοιπόν από μια εξόρμυση προς τα εκεί.