Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019

Σε δοκιμές ο πύραυλος που θα μεταφέρει τους Αμερικανούς πέρα από τη Σελήνη

Ένας από τους κινητήρες του πυραύλου με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στους αστεροειδείς πυροδοτήθηκε δοκιμαστικά για 40 δευτερόλεπτα, ανακοίνωσε η NASA.

Η δοκιμή έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά τηνπαρουσίαση του σχεδίου για τον πύραυλο υγρών καυσίμων, ο οποίος θα είναι ο ισχυρότερος που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

 

Το «Σύστημα Διαστημικών Εκτοξεύσεων» (SLS), όπως ονομάζεται προσωρινά το σχέδιο του πυραύλου, απομακρύνεται από τη σχεδιαστική λογική του επαναχρησιμοποιούμενου διαστημικού λεωφορείου, το οποίο δεν μπορούσε να πετάξει πέρα από τη χαμηλή γήινη τροχιά.

O πύραυλος του SLS επιστρέφει στην προσέγγιση του Saturn V, του γιγάντιου πυραύλου υγρών καυσίμων που μετέφερε τους πρώτους ανθρώπους στη Σελήνη.

Η πρώτη μη επανδρωμένη εκτόξευση προγραμματίζεται για το 2017 και η πρώτη επανδρωμένη για το 2021. Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή σε κάποιον αστεροειδή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το 2025, ενώ οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές στον Άρη θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τη δεκαετία του 2030.

Η δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου αφορούσε τον πυραυλοκινητήρα J-2X που θα βρίσκεται στο ανώτατο στάδιο του πυραύλου (εικόνα κάτω).

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση