Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017

ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του μαστού: Μάθε όσα δεν γνώριζες

  • PDF

karkinos mastouH συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού αυξάνεται, και πλέον προσβάλλεται και ένας μεγάλος αριθμός πολύ νεώτερων γυναικών. Βέβαια τα τελευταία χρόνια το ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού έχει αυξηθεί σημαντικά. Αυτό οφείλεται στη βελτίωση των μεθόδων θεραπείας και στον προληπτικό έλεγχο, ο οποίος βοηθά στην έγκαιρη εντόπιση της νόσου. Ποιά είναι όμως τα αίτια για την εμφάνισή της και τί μπορούμε να κάνουμε για να προφυλαχτούμε;

Η καπνοβιομηχανία «συγκάλυψε το ραδιενεργό κίνδυνο των τσιγάρων»

  • PDF

kapnismaΓια περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες, οι καπνοβιομηχανίες γνώριζαν για τον κίνδυνο καρκίνου που εγκυμονούν τα ραδιενεργά ισότοπα στον καπνό, απέκρυψαν όμως σκόπιμα τα στοιχεία, καταλήγει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Εξετάζοντας εσωτερικά έγγραφα της βιομηχανίας, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν το 1998 στο πλαίσιο ενός εξωδικαστικού συμβιβασμού, οι ερευνητές έδειξαν ότι οι εταιρείες γνώριζαν από το 1959 για την ύπαρξη ραδιενεργού πολώνιου-210, ενός ισοτόπου που υπάρχει φυσικά στο έδαφος αλλά και στα λιπάσματα.

Διατροφικές παγίδες στο γραφείο

  • PDF

LUNCHΠοιο είναι το καλύτερο γεύμα για έναν εργαζόμενο: σάντουιτς με μαύρο ψωμί ή μπέργκερ με τηγανητές πατάτες; Η απάντηση που δίνουν οι ειδικοί δεν είναι η αναμενόμενη, αφού όπως επισημαίνουν οι τροφές δεν «ντοπάρουν» αλλά ούτε «κοιμίζουν» τον εγκέφαλο. Εφιστούν όμως την προσοχή μας, γιατί οι διατροφικές επιλογές των υπαλλήλων μπορεί να δημιουργήσουν... κακές εντυπώσεις στους προϊσταμένους.
Μύθος είναι σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Μιχάλη Χουρδάκη, ο διαχωρισμός των τροφών σε σωστές και λάθος αναφορικά με την εγκεφαλική λειτουργία εν ώρα εργασίας.

Τροφές - ασπίδα στην ωχρά κηλίδα

  • PDF

wxra

The New York Times

Μια διατροφή πλούσια σε φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρι, αλλά φτωχή σε αμυλώδεις υδατάνθρακες, βοηθάει στο να περιορίσουμε δραστικά τον κίνδυνο να εκδηλωθεί εκφυλισμός ωχράς κηλίδας. Πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση των ματιών, που αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας όρασης (τύφλωση) σε άτομα, κυρίως, μεγάλης ηλικίας. Τα παραπάνω συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Ophthalmology και οι ειδικοί συνεκτίμησαν την επίδραση ορισμένων θρεπτικών συστατικών και συνηθειών διατροφής αναφορικά με τον κίνδυνο που διατρέχει ένα άτομο να αναπτύξει εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, εξαιτίας της γήρανσης. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από 4.003 άτομα που συμμετείχαν σε μελέτη –η οποία ακόμη συνεχίζεται– και αφορά τις οφθαλμολογικές παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία. Η μελέτη αυτή πραγματοποιείται από ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts Jean Mayer USDA.