Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017

ΕΡΕΥΝΕΣ

Τροφές - ασπίδα στην ωχρά κηλίδα

  • PDF

wxra

The New York Times

Μια διατροφή πλούσια σε φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρι, αλλά φτωχή σε αμυλώδεις υδατάνθρακες, βοηθάει στο να περιορίσουμε δραστικά τον κίνδυνο να εκδηλωθεί εκφυλισμός ωχράς κηλίδας. Πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση των ματιών, που αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας όρασης (τύφλωση) σε άτομα, κυρίως, μεγάλης ηλικίας. Τα παραπάνω συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Ophthalmology και οι ειδικοί συνεκτίμησαν την επίδραση ορισμένων θρεπτικών συστατικών και συνηθειών διατροφής αναφορικά με τον κίνδυνο που διατρέχει ένα άτομο να αναπτύξει εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, εξαιτίας της γήρανσης. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από 4.003 άτομα που συμμετείχαν σε μελέτη –η οποία ακόμη συνεχίζεται– και αφορά τις οφθαλμολογικές παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία. Η μελέτη αυτή πραγματοποιείται από ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts Jean Mayer USDA.